Du håller på att flytta till ditt nya hem, och nu undrar du vilken värmelösning du ska välja till huset. Du har säkert funderat på golvvärme, men hur är det med radiatorer? “Vadå radiatorer, de hör väl hemma i förra århundrandet?”, tänker du kanske. Här är 5 argument som kanske får dig att tänka om:

  1. Spara pengar med radiatorer. Ja, du läste rätt. Radiatorer kan vara en energisnål energikälla förutsatt att de är rätt dimensionerade förstås. Undersökningar har visat att det går att spara upp till 15% på att använda radiatorer tillsammans med en värmepump, jämfört med golvvärme. Problemet med många radiatorer och deras energiförbrukning, är att de flesta radiatorer som finns i svenska hem är ålderstigna och därför också ineffektiva. Investera alltså i moderna radiatorer till ditt nya hus, och spara pengar varje månad.
  2. Men hur är det om du ska flytta in ett nybyggt hem, och du ogärna vill inreda det med alldagliga och tråkiga radiatorer? Oroa dig inte, lösningen stavas designradiatorer. Under den senaste tiden har radiatorer börjat spela en helt annan roll i inredningen, och designradiatorer finns nu otaliga designer, färger och modeller. Med designradiatorer kommer huset att kännas modernt och fräscht, och det är definitivt något som dina gäster kommer att imponeras av. Det finns många fördelar med designradiatorer, såväl funktionella som arkitektoniska. Tack vare sin lodräta form ger vertikala designradiatorer en känsla av höjd, vilket förstås gör att hela rummet känns större och rymligare.
  3. Genom att använda radiatorer på rätt sätt kan du också spara på energi. Med radiatorer kan du till exempel utnyttja de så kallade fria värmekällorna. Till de fria värmekällorna hör bland annat solljus, brasor, lampor och hemelektronik. Tack vare sin snabba reaktionstid kyls radiatorerna ner när de känner av en annan värmekälla i rummet, och kan på så vis ta tillvara den energi som annars skulle gå förlorad. Smart, eller hur?
  4. Finns det någonting värre än ett kallt rum? I vår del av världen är det tyvärr ett faktum att det är kallt under största delen av året och det är något man måste anpassa sig efter, också i planeringen av huset. Du kanske inte känner till ordet “kallras”, men du känner definitivt igen det när du råkar ut för det. Det krävs inte mer än några minusgrader för att kallras ska bli ett problem. Kallras uppstår när den kalla uteluften tränger igenom glaset in i rummet. Eftersom kall luft är tyngre än varm luft, sjunker den kalla luften till golvet och sprider ut sig som en kall matta. Utrymmet där den kalla luften tidigare var ersätts med en annan luft, vilket skapar drag och gör att rummet känns kyligare än det egentligen är. Detta går delvis att motverka med bättre fönster, men den bästa lösningen är ändå radiatorer. Med en radiator under fönstret kan du förhindra kallras helt och hållet, och njuta av en skön och behaglig värme oavsett årstid.
  5. Att välja radiatorer tillsammans med golvvärme är ofta den bästa helhetslösningen. På så sätt kan du utnyttja de olika värmekällornas fördelar maximalt och spara pengar utan att göra avkall på komfort. Snacka om en modern värmelösning! Fördelarna med radiatorer är att det har en väldigt snabb reaktionstid och väldigt liten värmeförlust. Samtidigt passar radiatorerna bra på ställen där du vill ha extra mycket värme, t.ex. i badrummet. Den stora fördelen med golvvärme är förstås att det ger kalla golv (som t.ex. sten) en skön grundvärme, vilket är något du uppskattar särskilt mycket på kalla vintermorgnar. Samtidigt gör golvvärmen att golven torkar snabbare, vilket är väldigt behändigt i badrum och entrén.

Är du nu övertygad om radiatorernas förträfflighet? Bra, bekanta dig nu med olika radiatorer från marknadens ledande leverantörer. Inspireras och inred.

Comments closed