1201-1

Det finns flera olika val av bostad. Vare sig du trivs i lägenhet eller hus så kan det dock vara skönt att äga hemmet. För många är det en smart investering i framtiden, något som de kan lämna efter sig till sina barn. De bygger upp hemmet så det passar familjen. Spenderar kanske både tid och pengar på att skapa den perfekta bostaden. För andra är det ett ställe där du kan sova och umgås, men de ser det kanske som en tillfällig lösning.

När du äger ditt hem har du större frihet. Samtidigt så för det med sig ansvar. När något går sönder och måste repareras är det du som står för det. Om du bor i en bostadsrätt så kan hyran gå upp om majoriteten vill renovera fasaden eller byta ut fönstren. Det är viktigt att du är medveten om alla dina skyldigheter innan du tar steget att köpa eget. Sedan kan du balansera det mot allt du får i gengäld. Frågan kommer också upp om det är bättre att bygga helt nytt eller renovera något som är lite äldre?

Renoveringsobjekt eller helt nybyggt?

Svaret på frågan är att det beror på. Bland annat beror det på vad du klarar av att göra själv, eftersom de flesta inte har råd att betala för allt. Men det beror också på om du tycker det är roligt att fixa och dona med hemmet. Ett alternativ är att renovera steg för steg, såvida du inte kan få full finansiering. Det viktiga är ju att du i slutändan får en bostad som du trivs med. Söker du fasadrenovering i Huddinge kan du med fördel anlita BBM Fasad.

Fasaden är en av de viktigaste komponenterna på ett hus. Om fasaden är väl renoverad och underhållen så kan du lita på att huset håller tätt. Fukt och nederbörd kan inte tränga sig in och förstöra stommen. Du behöver inte få problem med astma och allergier för att mögel sprids i hemmet. Plus att det är snyggt att se på ett hus som är väl omhändertaget. De flesta trivs med att komma hem till ett fint hus, och det återspeglar även positivt på ägaren. Du kan kontakta BBM genom att klicka här. Det lönar sig att anlita experter för något så pass viktigt som fasaden.

1201-2

Dyrt med renovering

Om du inte bor i eget hus har du ännu större anledning att tänka igenom det här med renoveringar. Det finns många fördelar med att bo i en bostadsrätt. Men du måste även vara medveten om att det kan genomdrivas förändringar i föreningen om de flesta är överens om det. Med jämna mellanrum så måste det renoveras, men frågan är hur mycket som ska göras. Tänk på att kolla om fasadrenovering planeras innan du köper en bostadsrätt. Läs mer i den här artikeln i Expressen.

En renovering gör att lägenheterna stiger i värdet. I längden tjänar du på att renovera och underhålla både ditt hus och lägenhet. Men om du inte är förberedd kan det innebära en stor utgift, något som stjälper din budget. Därför rekommenderas det att noga kontrollera vilka projekt som en bostadsrättsförening diskuterar innan du bestämmer dig för att köpa och bli medlem. Lägenheten kanske är lite billigare just för att de har stora projekt på gång. Detta är inte nödvändigtvis ett problem, men något du bör vara medveten om.

Noggranna förberedelser inför renoveringen

För att underlätta för dig själv ska du välja en bra firma för din renovering. Någon som har gott rykte och som håller sig till tidsplaneringen. För det är inte så lätt när hantverkarna invaderar ditt hem. Vare sig du bor i ett lägenhetskomplex eller eget hus så kommer du att störas. Så ju fortare de blir klara desto bättre. Samtidigt som kvaliteten inte får kompromissas. Östgöta-Correspondenten rapporterar i en artikel om att det är viktigt att tänka på säkerheten vid en fasadrenovering.

Många renoveringsfirmor använder plast runt byggställningarna. Om denna sätts upp ordentligt kommer den att skydda alla från damm och smuts. Det är klart att du inte kan förvänta dig att allt är fullständigt rent, men något bättre blir det. Tyvärr hindrar plasten ljus och luft från att komma in, så återigen är valet av renoveringsfirma av största vikt. Ibland kan du få betala lite extra för att de ska bli färdiga snabbt, men det kan det vara värt.

1201-3

Lönar det sig att köpa nytt?

Du kanske vill flytta in med en gång i ditt nya hem. Det är inte läge att börja renovera eller fixa ett rum i taget. För många i den situationen kan det vara bäst att köpa ett helt nytt hus. Vanligtvis så håller en bra fasad riktigt länge och om du bara är uppmärksam så krävs det inte så mycket underhåll. I vissa fall kan du till och med planera designen av rummen, om du är med redan innan huset byggs. Det kan vara möjligt att komma med egna förslag inom normerna för bygget.

Men i vissa fall kan även ett nytt hus bli dyrt. Nytt betyder inte alltid hållbart. Hör mer om fasadrenovering på relativt nya byggnader i det här inslaget i Sveriges Radio. Så det gäller att informera sig noga om vilken bostad du än planerar att köpa. Betala gärna en expert för att besikta det hela innan du sätter din slutgiltiga underskrift på kontraktet. Ta dig tid att verkligen undersöka strukturen, föreningen eller vilken situation du än kommer att befinna dig i.

Det kan löna sig att köpa nytt. Du kan ha chansen att få dina drömmars hem. Ett hus som är anpassat till dina behov, och inte tvärtom som det brukar vara. Där du kan få vara med och bestämma var garderoben ska byggas in. Eller som har alla de detaljer som du önskar och tycker är viktiga. Att köpa eget är alltid en stor sak, en investering som ger dig inte bara ett hus men också ett hem. Nytt eller inte är ett individuellt beslut. Vad du än bestämmer dig för så krävs det en del planering och insikt för att det ska bli riktigt perfekt.

 

Comments closed