I samband med att man ska flytta är det mycket man ska ta reda på. Tyvärr blir ofta uppvärmningen lidande, då många fokuserar på tapeter och färger. Inget ont i det, men många blir ganska chockade när den första elräkningen kommer. I hus med direktverkande el kan elräkningen ligga på många tusenlappar vintertid.

Luft/luftvärmepump till direktverkande el

Har du just direktverkande el i ditt nya hus, är luft/luftvärmepumpen valet för dig. Tillskillnad från de flesta uppvärmningsalternativen sprider den värmen via luften och kräver därför inte vattenburna radiatorer eller golvvärme. En luft-luftvärmepump är en relativt liten investering. Du kan få en luft/luftvärmepump inklusive installation för under 15 000 kronor. Samtidigt kan du enligt Energimyndighetens tester kapa så mycket som upp till 70 % av uppvärmningskostnaderna.

Värmepump ger billig värme

En värmepump utnyttjar den energi som finns lagrad i luften (utomhus- eller ventilationsluften), marken eller vatten (sjö eller grundvatten). Detta är förnyelsebar energi och värmepumpen är därför också ett  miljövänligt val. Eftersom den pumpen utnyttjar gratis energi, blir det också billigare med uppvärmningen. Det krävs lite el för att utvinna energin, men en värmepump producerar vanligen flera gånger så mycket energi (värme) som den förbrukar (el).

Snabb återbetalning

Investeringen i en luft/luftvärmepump brukar återbetala sig inom ett par år, i och med att dina uppvärmningskostnader sjunker. Om du investerar i en mar avancerad värmepump, som luft/vattenvärmepump eller bergvärme tar återbetalningstiden lite längre tid; ca 5 år för luft/vatten och ca 10 år för bergvärme. Dessa system passar om du har vattenburen värme i huset och genererar en mycket stor besparing på längre sikt.

Ju tidigare desto bättre

Visst är det roligt att tänka på tapeter, nytt kök och badrumsinredning i samband med att man flyttar, men genom att investera i en värmepump kommer du att ha råd att genomföra många fler av dina planer för ditt nya boende, eftersom du sparar så mycket pengar i längden.

Luftvärmepumpar är idag en självklarhet i många hus och även om de främst köps in för sin funktion och sitt användningsområde som förstås är att värma upp huset så vill man samtidigt att den ska smälta in i hemmet på ett så snyggt sätt som möjligt. Just därför finns många billiga värmepumpar som är mer än bara värmepumpar, utan även designade luftvärmepumpar, som förutom sitt användningsområde även ser snygga ut och passar in i många hems övriga inredning. Kort sagt blir det som en slags inredningsdetalj i hemmet – en inredningsdetalj med en mycket användbar funktion.

Dyrt är inte alltid bäst

Det finns inte helt oväntat en hel del designade värmepumpar ute på marknaden och sträcker sig över alla möjliga prisklasser man kan tänka sig. Det är därför bra att veta i förväg, innan man handlar, om vad man egentligen bör leta efter. Visst stämmer det som oftast att dyrare produkter oftast är bättre produkter, men glöm inte att värmepumpar lämpar sig för olika hem och olika situationer, så en billigare pump kan vara bättre än en dyrare sådan för just ditt hem.

Hur du går tillväga

Börja först och främst med att fastställa vad du ska ha din pump i hemmet till. Ska den stå på året runt eller bara under vissa månader? Andra saker att ha i åtanke är om du använder en annan källa för uppvärmning av ditt hus. En del värmepumpar kräver nämligen en så kallad kompletterande värmekälla som hjälper till tillsammans med värmepumpen att hålla ditt hus i rätt temperatur.

Till sist men absolut inte minst så ska du också bestämma dig för vilken typ av värmepump du ska ha. Det finns allt från luft/luft-värmepumpar till luft/vatten-värmepumpar. Se till att skaffa det som är optimalt för just din bostad innan du gör ett inköp du senare kanske kommer att ångra att du gjorde.