16. januari 2014 · Write a comment · Categories: Hus & hem · Tags:

Thujan har, precis som många andra vintergröna växter, fått ett oförtjänt dåligt rykte. Sjuttiotalets kärleksfulla inställning till vintergrönt, som ledde till att man massplanterade både thuja och barrväxter framför sina hus, har gjort att många sett sig mer än mätta på dem. Ska sanningen fram var det kanske inte thujan som var den misslyckade delen i dessa planteringar. Istället var det nog mest dvärgtallar och liknande, som planterades och sedan blev förväxta och fula på några få år. Dvärgarna växte, och ägarna hade inte kunskap nog om beskärning och skötsel för att behålla den fina formen som fanns när de planterades.

Hade det bara planterats thuja hade detta inte varit ett lika stort problem, eftersom thuja kan beskäras på ett helt annat sätt. Thujan hör till familjen cypresser, och räknas in till barrträden trots att de inte alls har barr, och med sitt täta växtsätt och ständiga grönska är thujan en fantastisk häckväxt.

Att skapa rum i sin trädgård är ett av de största målen för alla trädgårdsälskare, och där är thujan nästan ovärderlig. Snabbväxande och lättodlad ger den väggar och avskiljningar på bara några år. Dessutom kan man köpa thuja som är ganska stora, till ett mycket fördelaktigt pris, vilket gör att man kan få en häck som fungerar redan första året.

Glöm 70-talet, och använd thujan som rumsskapande häckar och grupper i trädgården, så får du ett resultat som känns färdigt redan efter några år. Vill du ha täta fina väggar får du inte glömma att klippa regelbundet. På höjden bör inte häcken beskäras förrän den nått den önskade sluthöjden. Men genom att trimma sidorna redan från början får du en tät och fin växt, där nya skott effektivt döljer stammarna, som annars har en tendens att i synliga efter några år.

Men, thuja är inte bara den perfekta växten för häckar och avskärmningar. Du kan också plantera thuja som solitärer, och stamma upp dem för en spännande och nyskapande effekt. Varför inte en liten allé av uppstammad thuja där raka stammar pryds av dekorativa klot. Det är lätt att klippa och forma thuja, bara man ser till att börja redan från början, innan grenarna förvedats. Det är alltid lättare att få växter att bryta nytt, om man klipper i skott som fortfarande är gröna, och inte hunnit bli förvedade.

Glöm alltså 70- och 80-talets tråkiga barrväxter, och se thujan som den fantastiska växt den är. Lättskött, snabbväxande och mycket användbar.