I samband med att man ska flytta är det mycket man ska ta reda på. Tyvärr blir ofta uppvärmningen lidande, då många fokuserar på tapeter och färger. Inget ont i det, men många blir ganska chockade när den första elräkningen kommer. I hus med direktverkande el kan elräkningen ligga på många tusenlappar vintertid.

Luft/luftvärmepump till direktverkande el

Har du just direktverkande el i ditt nya hus, är luft/luftvärmepumpen valet för dig. Tillskillnad från de flesta uppvärmningsalternativen sprider den värmen via luften och kräver därför inte vattenburna radiatorer eller golvvärme. En luft-luftvärmepump är en relativt liten investering. Du kan få en luft/luftvärmepump inklusive installation för under 15 000 kronor. Samtidigt kan du enligt Energimyndighetens tester kapa så mycket som upp till 70 % av uppvärmningskostnaderna.

Värmepump ger billig värme

En värmepump utnyttjar den energi som finns lagrad i luften (utomhus- eller ventilationsluften), marken eller vatten (sjö eller grundvatten). Detta är förnyelsebar energi och värmepumpen är därför också ett  miljövänligt val. Eftersom den pumpen utnyttjar gratis energi, blir det också billigare med uppvärmningen. Det krävs lite el för att utvinna energin, men en värmepump producerar vanligen flera gånger så mycket energi (värme) som den förbrukar (el).

Snabb återbetalning

Investeringen i en luft/luftvärmepump brukar återbetala sig inom ett par år, i och med att dina uppvärmningskostnader sjunker. Om du investerar i en mar avancerad värmepump, som luft/vattenvärmepump eller bergvärme tar återbetalningstiden lite längre tid; ca 5 år för luft/vatten och ca 10 år för bergvärme. Dessa system passar om du har vattenburen värme i huset och genererar en mycket stor besparing på längre sikt.

Ju tidigare desto bättre

Visst är det roligt att tänka på tapeter, nytt kök och badrumsinredning i samband med att man flyttar, men genom att investera i en värmepump kommer du att ha råd att genomföra många fler av dina planer för ditt nya boende, eftersom du sparar så mycket pengar i längden.

Comments closed