Att det finns behov av nya bostäder på flera ställen runt om i landet är ett faktum. Många bor i andra eller till och med tredje hand eftersom det helt enkelt inte finns något annat val.  Värst drabbade är de unga och även äldre personer som nu vill byta ner sig till något mindre. För det är just billigare, lite mindre bostäder som det råder störst brist på.

380-5-bygga-husNu har man kommit upp med en lösning som förhoppningsvis ska lösa detta problem eller i alla fall göra det lite mindre. Hemligheten är naturligtvis att bygga snabbt och billigt, med detta kan vara lättare sagt än gjort. Regler måste följas och bostäderna måste hålla en viss standard. Med moduler kan detta dock bli en verklighet. Bra hus som byggs på rekordtid- på detta sätt kanske bostadsbristen kan lindras.

Att bygga med moduler

Faktum är att moduler för husbygge har funnits en tid, men det är först nu som det verkligen börjar bli populärt. Det som gör det hela så effektivt är ju att de olika delarna redan är byggda, man behöver i princip bara sätta ihop det hela. Man ser idag allt fler modulbyggnader i samhället. När modulerna håller hög kvalitet och det är möjligt att göra alla de installationer som behövs så är detta verkligen ett mycket bra alternativ.

Det är inte bara små byggnader som kan byggas med moduler, detta är lösningen för större hus och lägenhetskomplex. Eftersom det är främst mindre lägenheter som det behövs fler av så kan detta verkligen vara ett bra sätt att komma till rätta med bristen. Timbeco kan bygga välplanerade hyreshus i alla storlekar. Detta kan hjälpa till exempel studenter som idag ofta betalar skyhöga hyror- om de ens hittar någonstans att bo.

Många vill kunna jobba med det de önskar, att flytta om så behövs dit jobben finns. Men bostadsbristen, som ofta känns av lite speciellt i större städer där det också finns fler jobb, hindrar dem från att ta detta steg. En orsak är den stora invandringen som setts den senaste tiden, men det är egentligen ett problem som funnits länge. Vissa menar att staten har försummat bostadsbyggen under en tid och nu behöver ta tag i det.

Lösning på bostadsbristen

Modulhusbyggen kan vara det som behövs, just för att de är så snabba att sätta upp. Men det kräver också ett samarbete med kommuner och regering. I vissa delar av landet har man gett tillfälliga byggnadslov, med tomter som egentligen är avsatta för annat. Men med ett kontrakt på tio år så löser det för tillfället den enorma bostadsbrist som finns medan man kommer fram med mer permanenta lösningar.

I denna artikel i Sydsvenskan skriver man om hur modulhusbyggen skall lindra bostadsbristen. Det är mycket intressant att se hur få dagar det behövs för att få upp ett relativt stort hyreshus- och det är inflyttningsklart. Om man bygger på tillfällig mark eller med begränsade bygglov så gör det ingenting eftersom det också är lätt at ta ner modulhusbyggen om det skulle bli dags för något mer permanent. Eller så kommer kommunerna att förlänga tillstånden och låta husen stå kvar. För bostadsbristen är enorm och en komplett lösning kan vara svår att uppnå på kort tid.

Modulhusbyggen kan också vara det bästa när man bygger sitt eget hem. Istället för att förlora mycket tid och jobba hårt med att bygga upp allt från grunden så kan modulerna göra det möjligt att flytta in i drömhemmet mycket snabbare. Det är ett intressant sätt att bygga, med flera olika valmöjligheter när det kommer till utseende och material. I princip kan man få det precis som man vill, men på mycket kortare tid.

Comments closed