1398-1

Framtidens sätt att få internet är fiber. Det rör sig om optiska fiber som ligger inne i ett tätt rör. Kärnan är gjord av rent glas eller plast. Fördelarna med ett fibernät är många, och de flesta vill gärna ha det draget till huset. Målet är att de gamla kopparledningarna helt ska tas bort, och att alla ska få tillgång till fiber. På sina håll kommer det direkt till din lägenhet eller hus, du behöver inte göra så mycket själv. Men på andra ställen är det upp till var och en att själv ta tag i installationen. 

Hela Sverige ska få fiber, helst inom en snar framtid. Vad som görs på många håll är att fiber läggs ner i kommunen eller orten. Det läggs överallt, men inte helt fram till individuella hus eller områden. Istället så har du en stor infrastruktur som du kan ansluta dig till av eget initiativ. Om det inte finns något nät i din närhet måste du kanske ta tag även i den biten. För att ha ett fibernät anslutet till hemmet eller företaget kan göra stor skillnad i det dagliga livet. 

Pålitliga aktörer som ger dig internet

Det har diskuterats mycket om hur Sverige ansluter sig till fibervärlden. På sina håll har nästan alla hushåll möjligheten till att ha fiber, medan det går trögare på andra ställen. Ibland kan orsaken vara vem som försöker lägga ner fibern. Det gäller att hitta någon som kan ge dig ett bra avtal och som inte kostar allt för mycket. En ekvation som inte alltid är så lätt att lösa. Att välja Stadsnätsbolaget innebär att du alltid kan känna dig trygg med ditt val.

Fibernätet har gjort stor skillnad för många verksamheter och hushåll. En av anledningarna är att det alltid fungerar. Fiberoptik påverkas inte av saker som vädret, till exempel. Det kan blåsa och åska utan att det blir någon skillnad. Jämfört med andra alternativ så ger fiber en stadig uppkoppling till nätet. Stadsnätsbolaget är en ledande aktör inom fiber och digitala samhällstjänster.

Något annat som många uppskattar med fibernätet är att det inte spelar någon roll hur många som använder det samtidigt. Hela familjen kan vara aktiva på nätet utan att du märker någon skillnad. Alla grannarna också för den delen. Det är så pass stort och effektivt att det inte påverkas av hur många som är uppkopplade. 

1398-2

Dra fiber till området

På sina håll har det varit svårt att få fibern kopplad till huset. Detta beror ofta på att antalet positiva svar till erbjudandet har varit allt för lågt. För en del familjer är det ganska frustrerande för om inte de flesta skriver på så blir det inte av. Som redan nämnts är ibland avtalet ett av de stora problemen. Det finns idag flera aktörer på marknaden och alla har sina egna förslag. 

Det kan eventuellt vara bra att ta in förslag från olika bolag och jämföra. Vissa har dyrare anslutningskostnad men lägre månadsavgifter. Men det kan också vara precis tvärtom. Hur pass lång uppsägningstid eller bindningstid du har kan också göra stor skillnad. SVT Nyheter skriver här om vikten av bra samarbete för fibernätsanslutningar.

Praktiska lösningar för fiber

Det är inte alls svårt att få fibern dragen till hemmet. I alla fall inte om det redan finns ett existerande fibernät i närheten. Då är det i princip bara en fråga om att gräva ett dike och lägga ner rören. Vilket kanske inte är så bara eftersom du ibland måste gräva rätt över gräsmattan. Men det är väl värt ansträngningen att få fibern fram till huset anser de flesta. Det här är framtidens internet, och du klarar dig inte utan. 

Ett alternativ kan vara att gräva ett hål på gatan och ett annat bredvid huset. Sedan trycks röret in under jord, du slipper alltså gräva upp rabatterna. Har du redan rör nedlagda av andra anledningar blir det också lättare att få in den optiska fibern. Byggahus.se informerar här om hur du drar fibernät till huset.

Ifall det inte finns ett fibernät i din närhet måste du kanske ordna med det också. Då handlar det om att kontakta ett bolag som kan komma med förslag och se till att alla i området går med på det hela. För det kostar en bra slant att ansluta sig. Men om du ser på vad du får i gengäld så tycker de flesta att det är viktigt, trots kostnaden. 

Vikten av fibernät

Det finns ett fåtal personer som inte använder sig av internet så mycket, eller inte alls. Men de allra flesta har byggt upp hela sin tillvaro runt nätet. Inte så att du är beroende, men det mesta fungerar idag tack vare internet. Du lagar mat med recept som du hittar på nätet. Barnen ser på sina favoritprogram på TV- via nätet. Många jobbar online och har inte ens ett kontor att sitta på. Dina nära och kära finns tillgängliga dygnet runt tack vare sociala nätverk och appar. Allt detta har förändrat världen, vilket många tycker är bra. 

Men för att allt detta ska fungera måste du ha en bra uppkoppling till internet. Med gamla ledningar så kan det ta nästan en halv timme att ladda ner den där filmen du vill se på fredag kväll tillsammans med dina kompisar. Har du fibernät tar det två minuter. Du kan också se på Tv utan fördröjningar eller buffring, med en knivskarp bild hela tiden. För med fiber kan du forsla stora mängder information på kort tid. 

Det är mycket denna egenskap som gör att de flesta vill ha fiber. De flesta är idag vana vid att det ska gå fort. Du klickar på en knapp och all din data skickas iväg med en gång. Till och med stora filer fulla av bilder eller annan skrymmande information kommer fram på nolltid. Det gör det lättare att jobba och existera. Därför satsar idag många på att få fram fibernätet till huset. Trots att det kostar pengar och du kanske måste gräva upp tomten. För i det långa loppet är det värt det. 

Comments closed